Hur funkar ROT & RUT-avdrag?

Ett fönsterbyte är en relativt stor investering för en husägare och fönstren ska fungera i fastighetens klimatskal lång tid framöver. Prestanda, funktion och estetik är bara några aspekteter att ta hänsyn till.

Utgångspunkten är att kvalitet alltid lönar sig i längden. Därför är det viktigt att ställa rätt krav på både produkterna och installationen.

Våra duktiga projektledare hjälper dig gärna med råd och information i din beslutsprocess.

Hur mycket har jag kvar av ROT avdraget?

Om du är osäker på hur mycket ROT avdrag du har kvar innevarande år kan du kontakta Skatteverket och be om ett besked där det framgår om och hur mycket som är utnyttjat. För att få tillgodogöra dig ROT avdrag måste du vara lagfaren ägare till den aktuella fastigheten. Fastighetsbeteckningen och ditt personnummer måste framgå i den fakturan som leverantören av arbetet ställer till dig. Tänk på att om du inte har avdragsutrymmet vid tillfället då din leverantör ansöker om avdraget belopp hos Skatteverket blir du återbetalningsskyldig till din leverantör för det avdragna belopp som Skatteverket inte medgivit.

Vilka arbeten ingår i husarbete?

Vanliga reparationsarbeten och underhållsåtgärder, exempelvis ommålning, tapetsering, golv- och takbyte ingår. Däremot medges inte avdrag för tillverkning av köksluckor, dörrar etc. i fabrik. Däremot är montage och tillverkning på bygget avdragsgillt. Skattereduktion ges inte för om- och tillbyggnad under de första fem åren efter att ett småhus uppförts. Reparationsarbeten på ett garage eller annat komplementhus ger rätt till avdrag. Om- och tillbyggnad av ett hus ger rätt till avdrag under förutsättning att huset är äldre än fem år – att bygga ett garage som är hopbyggt med huset omfattas av avdragsrätten, dock inte uppförande av ett fristående garage.

Får man göra avdrag för material?

Nej, man får endast göra avdrag för arbetskostnaden, inte för material, maskiner eller resor.
Mer information finner du på:
www.skatteverket.se

Med ROT-avdrag får du tid över för annat som är viktigt i livet.

Utnyttja ROT-avdraget och byt till nya fönster med U-värde 0,9 W/m²K.
Anlita NorLux Fönster vid fönsterbytet så får du snygga fönster som håller kylan ute och värmen inne. Det sparar både du och miljön på samtidigt som du får tid över för andra väsentligheter i livet.

Läs mer om våra produkter och vad vi kan erbjuda dig på våra produktsidor.